Ciasto śmietanowo-bananowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jaja

    4 szt
  • margaryna

    250 g
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • woda

    7 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa

  • banan

    3 szt
  • smietana kremowa

    500 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietan fix

    2 op
  • wiórki kokosowe

    150 g
  • czekolada mleczna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę oraz kakao i dobrze wymieszać. Do jeszcze ciepłej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną i delikatnie wymieszać z masą. Przelać na blachę i piec w 180*C przez ok. 40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa placki.
Banany pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem a na końcu dodać śmietan fix'y. Do ubitej śmietany dodać banany, kokos i pokrojoną w kostkę czekoladę. Krem wymieszać i podzielić na dwie części.
Na jeden placek wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i na wierzch wyłożyć resztę śmietany. Ciasto posypać wiórkami czekolady i schłodzić. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Halina14 07.09.2013 08:10
poproszę takie ciacho
Katarzyna34 09.08.2013 12:08
wygląda wspaniale
eMMe 08.08.2013 23:12
Świetne ciacho :)
V_kuchareczka 08.08.2013 20:56
wygląda smakowicie
GOSIA18 08.08.2013 20:31
ciasto w sam raz dla mnie, przepyszne
gosia1988 08.08.2013 19:57
ale bym zjadała kawałek :)
usmiech 08.08.2013 19:54
w sam raz do kawy
patryska76 08.08.2013 19:40
Coś pysznego ;-)
agus198900 08.08.2013 19:18
wygląda smakowicie;)
artur7 08.08.2013 18:51
ale smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat