Ciasto śmietankowo budyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • cukier

    12 dkg
  • margaryna

    12 dkg
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • masa

  • mleko

    500 ml
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    15 dkg
  • śmietana 18 proc

    800 ml
  • mandarynki w puszce w zalewie

    1 szt
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę,cukier,wbijamy jajko,dodajemy margarynę i proszek do pieczenia zagniatamy ciasto które chłodzimy 30 minut w lodówce.Ciasto dajemy do tortownicy 30CM

Na mleku gotujemy budynie z cukrem .Zdejmujemy garnek z kuchenki i wlewamy stopniowo do budyniu smietanę firmy ZOTT mieszamy mikserem aby nie było grudek .Następnie dodajemy odsączone mandarynki,mieszamy i wlewamy do tortownicy.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-75 minut 175 st.

Na wystudzone ciasto mozna wyląć 1 tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

POLECAM !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 23.10.2014 22:52
pyszne ciacho
Margo1 11.06.2014 17:11
moje ulubione
Grażyna13 20.05.2014 14:43
Lubię takie ciasta :)
Dorian 18.05.2014 18:49
kuszaco sie prezentuje
jordi 11.05.2014 16:11
zrobiło się wiosennie
Róża1 06.05.2014 21:53
bardzo smaczne ciasto na niedzielę :-)
Margo1 20.04.2014 08:30
moje ulubione
Klausia 16.04.2014 10:55
bardzo lubię takie ciasta :)
Katarzyna/kate1980 06.04.2014 17:25
na pewno wypróbuję przepis
romanrafal 05.04.2014 06:46
rewelacyjne ciasto,pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat