Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietankowe z jeżynami i michałkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukierki orzechowe 5 sztuk
jajko 1 szt.
cukier 5 łyżek
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 1/3 szklanki
olej 1/3 szklanki
woda gazowana 1/3 szklanki
jeżyny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowe z jeżynami i michałkami

Do misy robota wbić jajko, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Do szklanki wlać olej, śmietanę i wodę gazowaną, wymieszać i wlać do misy, zmiksować całość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników, miksować na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć jeżynami, zetrzeć 4 cukierki białe michałki orzechowe na wierzch ciasta, wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zetrzeć jeszcze jednego Michałka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.09.2016 23:51
mniam super przepis!
Jadwiga/Jaga85 06.03.2015 20:54
te michałki - bomba!!!
Ola1young 09.09.2014 15:23
smakowite ciacho :)
Klausia 08.09.2014 18:53
bardzo ciekawe :)
IZABELA29 08.09.2014 17:27
warto w takim razie sobie zrobić
Helena63 08.09.2014 16:29
znam takie ciasto, polecam każdemu, bo smak marewelacyjny
monikalangier 08.09.2014 16:21
super pomysł
Gracer 08.09.2014 15:24
wygląda super
wwwiolka 08.09.2014 14:43
Bardzo fajny przepis.
Noruas 08.09.2014 14:27
rewelacja do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak