Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto smak lata

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
ptyś malinowy w butelce 1 szt
ptyś poziomkowy w butelce 1 op
budynie śmietankowe 3 op
śmietana 30% 400 ml
galaretka poziomkowa 1 op
galaretka poziomkowa 2 op
biszkopty okrągłe 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto smak lata

BISZKOPT; białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać z żółtkami, kilkoma kroplami aromatu i olejem. Nasrępnie małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać. Biszkopt piec 25-3- minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. MASA 1 ; budynie rozpuścic w 1,5 szklanki napoju. Resztę ptusia zagotować. Dodać budymnie i jeszcze raz zagotować. Gorącą maę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć biszkopty. MASA 2 ;1galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody i pozostawić, aby lekko stężały.Następnie wylać je na biszkopty. Placek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 21.07.2011 16:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak