Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słonecznikowe z kajmakiem
Nagrzej piekarnik do 180*C
Jaja,cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy 6 łyżek cappuccino.Wszystko razem delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy(ja używam o średnicy 34cm) i wkładamy do piekarnika.(W międzyczasie przejdź do przygotowania kremu)
Pieczemy ok.15-20 min wszystko zależy od piekarnika.
Przygotowanie kremu:
Na patelnie dajemy masło(15dag),słonecznik(30dag) i cukier puder(1 szklankę.
Wszystko razem smażymy do momentu zeszklenia(uprażenia) się słonecznika.
Kostkę masła ucieramy dodając 0.5 puszki kajmaku.Gotową masę mieszamy z pokruszonym słonecznikiem.
Wszystko mieszamy i wykładamy na biszkopt.Na górę układamy herbatniki które uprzednio można dodatkowo namoczyć alkoholem.
Przygotowanie polewy:
Do rondelka dodajemy szklankę cukru pudru,2 łyżki masła,2 łyżki kakao.Wszystko razem mieszamy i rozpuszczamy.Do gęstości można dodać troszkę wody.
Gotową polewę równomiernie rozprowadzamy po herbatnikach i czekamy do wystygnięcia.
Smacznego