Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto słoneczko:) a'la shrek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
aromat cytrynowy 1 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól

Pomarańczowy budyń

sok marchwiowo-bannowo-pomarńczowy przecierwy 1 litr
budyń śmietankowy 3 szt

Masa śmietankowa

śmietana 30% 0.5 l
cukier puder 1 łyżeczka
galaretka pomarańczowa 2 szt
woda 1 szk

Dodatkowo

galaretka pomarańczowa 2 szt
woda 1 l
ciasta biszkopowe w czekoladzie galaretkąpomarańczową 300 g

Porada

Do wykonania biszkoptu użyłam kaczych jajek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słoneczko:) a'la shrek

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
1.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić z szczyptą soli mikserem. Dodać cukier oraz aromat cytrynowy, dodać żółtka , ubijać wszystko około 10 min. Dodać olej, chwilkę ucierać. Na koniec dodawać powoli mąkę - mikser na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem (smarujemy margaryną) Wykładamy biszkopt. Pieczemy ok. 30min w 180 st. C. Blaszka o wymiarach 36x 25 cm.
Krok 1 - Ciasto słoneczko:) a'la shrek foto
2
Pomarańczowy budyń:
Sok wlać do garnka pozostawiając 1 szk. w której rozmieszać budynie.
Sok w garnku zagotować, do gorącego wlać zrobioną wcześniej mieszankę (gotować tak jak budyń).
Gorący budyń wylać na biszkopt.
Krok 2 - Ciasto słoneczko:) a'la shrek foto
3
Na pomarańczowy budyń, kiedy już przestygnie (nie może być gorący) ułożyć biszkoptowe ciastka z galaretką oblane czekoladą.
W tym samym czasie rozrobić 2 galaretki pomarańczowe, wg. przepisu na opakowaniu. Postawić w chłodne miejsca aby trochę stężała.
Krok 3 - Ciasto słoneczko:) a'la shrek foto
4
Masa śmietankowa:
W szklance wody rozrobić 2 galaretki. Poczekać aż galaretka przestygnie tak aby była chłodna - najlepiej zrobić je w momencie pieczenia biszkoptu.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy delikatnym strumieniem zimną galaretkę (tą rozrobioną w szklance wody). Pamiętamy aby cały czas mieszać. Gotową piankę wylewamy na ciastka ułożone na budyniu.
Krok 4 - Ciasto słoneczko:) a'la shrek foto
5
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz, aby wylana pianka śmietankowa stężała na cieście. Ostatnim etapem jest wylanie tężejącej galaretki pomarańczowej. Smacznego.
Krok 5 - Ciasto słoneczko:) a'la shrek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 09.07.2014 09:11
ciacho pychota :)
Pietruszka 07.06.2014 16:57
wygląda pysznie
Kejti 03.06.2014 00:10
Fajne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak