Ciasto śliwkowo-jabłkowe pod puszystą pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier

    5 łyżek
  • jabłka

    1 kg
  • śliwki węgierki

  • margaryna do pieczenia

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jaja

    5
  • mąka

    na kruszonkę
  • cukier

    na kruszonkę
  • margaryna

    na kruszonkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto śliwkowo-jabłkowe pod puszystą pianką foto
Mąkę przesiać i wymieszać proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki.
Do mąki dodać 5 łyżek cukru i posiekaną margarynę.
Wyrabiać ciasto dodając po jednym żółtku.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować
Jeną częścią wyłożyć blachę do pieczenia a na ciasto położyć umyte i przekrojone na połowę śliwki
Krok 2 - Ciasto śliwkowo-jabłkowe pod puszystą pianką foto
Na śliwki położyć drugą rozwałkowaną część ciasta a następnie wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka
Krok 3 - Ciasto śliwkowo-jabłkowe pod puszystą pianką foto
Z białęk, szklanki cukru i cukru waniliowego ubić pianę, dodając stopniowo proszek budyniowy.
Gotową piankę wyłożyć na warstwę jabłek i posypać kruszonką
Krok 4 - Ciasto śliwkowo-jabłkowe pod puszystą pianką foto
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 22.12.2012 08:06
prezentuje się rewelacyjnie
pierniczkowo 24.10.2012 10:40
wygląda bardzo apetycznie:)
caralajna 09.09.2012 09:22
wygląda po prostu bosko :)
motylwe 05.09.2012 19:47
apetyczne
jolanta19 05.09.2012 19:30
super
fijolek91 05.09.2012 16:23
mmm fajne:)
stokrotka 05.09.2012 15:48
pyszne ciasto
Henryka2 05.09.2012 15:19
Podoba mi się! Jutro zrobię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat