Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto- wymiar blachy 22x37 cm

  • mąka pszenna

    3 szkalnki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • margaryna

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Owoce

  • gruszki

  • śliwki węgierki

Kruszonka

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło 82%

    100 gram
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Składniki na ciasto zagniatamy tak długo, aby wszystkie składniki się połączyły.
Krok 2 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Po zagnieceniu ciasta wykładamy, wylepiając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Na ciasto wykładamy owoce, jeśli są to śliwki układamy je skórka do ciasta, aby sok nie przesiąkł w ciasto. Posyp owoce mąką,aby zatrzymały sok.
Krok 4 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Kruszonka: Składniki delikatnie zagniatam palcami tworząc sypką kruszonkę.
Krok 5 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Posyp ciasto kruszonką.
Krok 6 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut.
Krok 7 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Marta Ryżek-Kalkowska
Do takiego ciasta można użyć dowolnych owoców. Białka,które pozostają od żółtek polecam zużyć.Jeśli lubimy bezę w ciastach to można ubić z cukrem i wyłożyć na owoce, a na to kruszonkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat