Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki

Kruszonka

mąka pszenna 150 g
masło 100 g (schłodzone)
cukier puder 100 g

Dodatkowo

śliwki węgierki 1 1/2 kg

Porada

Składniki na formę o wymiarach: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe z kruszonką

ciasto:
1. Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana).
2. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami do dołu, ciasno jedna obok drugiej po całym cieście.
4. Na wierzch pokruszyć, rozetrzeć w palcach przygotowane ciasto na kruszonkę.
5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.
kruszonka:
Składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 17.10.2016 10:11
jakie dobre ciasto
RenataZ-et 17.10.2016 09:26
uwielbiam takie wypieki
Patrycja33 17.10.2016 08:47
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak