Ciasto śliwkowe z budyniem

Ciasto śliwkowe z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • margaryna

    150 g
  • jajka

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

nadzienie

  • śliwki

    0,5 kg
  • budyń waniliowy

    2 op
  • cukier kryształ

    4 łyżki
  • mleko 3,2%

    3 szkl

kruszonka

  • mąka pszenna

    200 g
  • margaryna

    100 g
  • cukier kryształ

    100 g

dodatkowo

  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto śliwkowe z budyniem  foto
Z podanych składników zagniatamy ciasto lub wyrabiamy je robotem.Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki .23 x 32 cm.
Krok 2 - Ciasto śliwkowe z budyniem  foto
Miedzy czasie przygotowujemy budyń .
2 szklanki mleka gotujemy .
W reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem i wlewamy na gotujące się mleko.
Krok 3 - Ciasto śliwkowe z budyniem  foto
Ze składników na kruszonkę zagniatamy szybko ciasto .Ścieramy na tarce odkładamy na bok.
Krok 4 - Ciasto śliwkowe z budyniem  foto
Na ciasto wyłożone do blaszki ,wcześniej nakłute widelcem i oprószone kaszą manną układamy kawałki śliwek.
Krok 5 - Ciasto śliwkowe z budyniem  foto
Na nie wylewamy jeszcze ciepły budyń .
Krok 6 - Ciasto śliwkowe z budyniem  foto
Posypujemy kruszonką .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 55 minut .
Kroimy gdy dobrze wystygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

23.10.2016 23:52
Chętnie bym skubnęła :)

MagdalenaIC

14.09.2016 22:04
Wspaniałe ciasto do popołudniowej herbaty :)

IZABELA29

09.09.2016 19:51
Mozna dodawac inne owoce

Patrycja33

07.09.2016 23:31
pyszne ciacho!

IZABELA29

07.09.2016 16:43
Pyszne polecam

Ola1young

05.09.2016 20:42
poproszę o kawałek tego pysznego ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat