Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki pół kilo
jaja 2
mąka pszenna 1,5 szkl.
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder pół szkl.
masło pół
skórka z cytryny do smaku
cynamon do smaku
cukier brązowy do smaku
kisiel cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe

Ciasto:
Z żółtek, masła, śmietany, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru i skórki otartej z cytryny przyrządzić ciasto kruche. Mąki należy dodać tak by wyrobić elastyczne ciasto.

Śliwki umyć, wydrylować, posypać brązowym cukrem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty ( ja nie podpiekam wcześniej, ale można to zrobić), śliwki ułożyć na cieście, tak aby zakryło całe.Posypać cynamonem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
Białka ubić z odrobiną cukru pudru i na koniec dodać kisiel. Uzyskaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto i posypać lekko brązowym cukrem.
Zapiec około 15 minut.
Dla mnie pięknie wygląda kontrast ciemnych śliwek i lekko cytrynowej bezy. Pycha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 25.10.2012 16:09
smaczne
agnieszka214 23.10.2012 11:13
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak