Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe
Z żółtek, masła, śmietany, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru i skórki otartej z cytryny przyrządzić ciasto kruche. Mąki należy dodać tak by wyrobić elastyczne ciasto.
Śliwki umyć, wydrylować, posypać brązowym cukrem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty ( ja nie podpiekam wcześniej, ale można to zrobić), śliwki ułożyć na cieście, tak aby zakryło całe.Posypać cynamonem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
Białka ubić z odrobiną cukru pudru i na koniec dodać kisiel. Uzyskaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto i posypać lekko brązowym cukrem.
Zapiec około 15 minut.
Dla mnie pięknie wygląda kontrast ciemnych śliwek i lekko cytrynowej bezy. Pycha.