Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Ślimak''

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopty na roladę x 2

jajko 3 sztuki
woda zimna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia pół łyżeczki

Krem budyniowy

budyń waniliowy 2 sztuki
mleko pół litra
cukier puder pół szklanki
masło 82% 20 dag

Dodatkowo

galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
gorąca woda 250 ml

Wypełnienie ciasta

ananas w puszce 1 puszka
brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
woda gorąca 750 ml
czekolada mleczna 5 dag
rodzynki pół szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia".

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Ślimak''

Piekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

4. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.

5. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.

6. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.

7. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.

8. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.05.2017 08:16
Bardzo polecam:)
gosia56 01.05.2017 10:29
Super muszę też zrobić coś podobnego;)
Ela15 30.04.2017 11:34
wygląda wspaniale, zadowoliłoby każdego łasucha
Diana Rusiłowicz 30.04.2017 01:42
Pyszności....
Babeczka35 19.04.2017 14:43
Dziękuję:)
Bożena Matuszczyk 19.04.2017 09:45
Śliczne , apetyczne ciastko.;)
gusia1000 19.04.2017 00:20
Smaczne ciasto.
engie23 17.04.2017 15:54
super wygląda
Lis 17.04.2017 14:25
Wygląda apetycznie:)
wwwiolka 17.04.2017 13:51
Bardzo fajny przepis.
Grazyna0211 17.04.2017 13:23
pomysłowe ciasto
Mniam 17.04.2017 11:36
Ładny ślimaczek Ci wyszedł, a ciasto na pewno bardzo smaczne :)
agnieszka214 17.04.2017 11:33
Takie ciasto bym zjadła
dodi 17.04.2017 10:31
mniam, mniam
Wacław 17.04.2017 10:29
pomysłowe ciasto :-)
Edita 17.04.2017 09:39
ale pycha
pestka 17.04.2017 09:19
wygląda pysznie
gosia56 17.04.2017 09:06
super pomysł)
Babeczka35 17.04.2017 07:10
Dziękuję:)
Renata9 16.04.2017 22:45
Super ciacho
Janina 16.04.2017 22:27
Smaczne ciasto ;))
MagdalenaIC 16.04.2017 22:21
Wygląda pysznie :)
cukiereczek 16.04.2017 20:46
bardzo efektowne ciasto
Babeczka35 16.04.2017 20:04
Dziękuję:)
jagoda5913 16.04.2017 17:56
Fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak