Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śledziowe
Warstwa 1:
Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać 2 jajka i jedną cebulę, wszystko razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na pierwszy wafel wyłożyć masę śledziową.
Warstwa 2:
Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do blendera, dodać 1 jajko, serek śmietankowy oraz 2 łyżki majonezu, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Położyć drugi wafel i masę marchewkową.
Warstwa 3
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, cebulę przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, zmiksować.
Trzeci wafel i masa pieczarkowa.