Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 100 gram
margaryna 150 gram
śmietana kwaśna 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Piana

białko 4 szt
cukier 1 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
kisiel cytrynowy 2 łyżki
sól 1 szczypta

Dodatkowo

śliwki 800 gram
powidła śliwkowe 4 łyżki
kakao 3 łyżeczki
tłuszcz do formy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE

Kroki postępowania

1
Jajka umyć i oddzielić białka od żółtek,białka wstawić do lodówki.Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać cukier i mieszając połączyć suche składniki.Do suchych składników dodać kwaśną śmietanę,pokrojone na kawałki schłodzone masło i margarynę oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Krok 1 - CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE foto
2
Ciasto podzielić na dwie równe części.Połową ciasta wylepić natłuszczoną i wysypaną bułką tartą,blaszkę o wymiarach 20x30 centymetrów.Drugą połowę ciasta podzielić jeszcze raz na pół i do jednej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść.Ciasto białe i kakaowe włożyć do zamrażarki na 20 minut.
Krok 2 - CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE foto
3
W tym czasie umyć,osuszyć i wypestkować śliwki przecinając je na pół.Ciasto na blaszce posmarować powidłami śliwkowymi i ułożyć na nim śliwki skórką do dołu.
Krok 3 - CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE foto
4
Do ostudzonych białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę pod koniec ubijania powoli dodać cukier,cukier waniliowy oraz kisiel cytrynowy.Z zamrażarki wyjąć kakaowe ciasto i zetrzeć je na śliwki.
Krok 4 - CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE foto
5
Ubitą pianę z dodatkami wyłożyć na starte kakaowe ciasto.Wyjąć z zamrażarki ostatni kawałek białego ciasta i zetrzeć na pianę za pomocą tarki o grubych oczkach.
Krok 5 - CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE foto
6
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(grzanie góra-dół) i piec przez 50 minut.
Krok 6 - CIASTO SKUBANIEC PODWÓJNIE ŚLIWKOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.10.2014 14:31
dużo owoców gwarantuje, że ciasto będzie pyszne
adelajda 19.09.2014 18:23
Bardzo lubię z taką dużą ilością owoców :)
w mojej kuchni 12.09.2014 09:10
takie smaczne ciasta to można podjadać i podjadać..
Renataj 11.09.2014 21:26
Bardzo owocowe - pyszne.
bietka 11.09.2014 18:07
uwielbiam takie ciasta :)
pestka 11.09.2014 17:38
to jest ciasto - SUPER
Bernadeta1 11.09.2014 17:33
smaczne ciacho
noninka77 11.09.2014 17:29
Wspaniałe :)
Adamorek 11.09.2014 17:18
niezłe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak