Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto shrek z delicjami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 6 łyżek
cukier kryształ 6 łyżek

Pozostałe składniki

sok kubuś zielony 900 ml
budynie śmietnkowe 2 szt
margaryna 1/2 kostki
delicje 24 szt
galaretka wiśniowa 2 szt
maliny świeże

Porada

W upalne dni galaretki należy rozpuścić w mniejszej ilości wody. Wymiary blaszki do pieczenia: 24x34cm

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto shrek z delicjami

1.Upiec biszkopt : żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min.
2. Sporządzić masę: ugotować budyń na zielonym kubusiu - odlać pół szklanki kubusia i wsypać dwa budynie śmietankowe. Pozostały sok zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie, chwilę pogotować. Następnie dodać pół kostki margaryny Palma i gotować do jej rozpuszczenia
3. Galaretki rozpuścić we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
4. Biszkopt przekroić na dwa placki, na jednym z nich wylać masę, przykryć drugim plackiem. Na biszkopcie ułożyć delicje. Wokół blaszki oraz w przeprawach wokół delicji ułożyć maliny.
5. Galaretki dobrze schłodzić, zimne włożyć do zamrażarki, gdy zaczną tężeć, rozmieszać i wylać na delicje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.09.2016 10:58
Dobre cIasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak