Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Shrek"

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 20 dkg
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z soku

sok zielony
budyń śmietankowy 3 sztuki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder do smaku
galaretka agrestowa

Dodatkowo

delicje 30 dkg
galaretka agrestowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Shrek"

Sposób przygotowania

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dajemy olej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy aż sok zgęstnieje cały czas mieszając. Następnie gorącą masę zieloną wykładamy na biszkopt, jak trochę przestygnie to układamy delicje.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy do smaku cukru pudru. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na delicje. Ciasto wstawiamy do lodówki.
4. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak