Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Shrek

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 5 łyżek
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy opcjonalnie

Zielona warstwa

sok owocowy przecierowy 1 l (kiwi-jabłko-banan)
budynie śmietnkowe 3 opakowania

Warstwa śmietanowa

śmietana kremówka 400 ml
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
delicje 2 małe opakowania

Warstwa trzecia

galaretka agrestowa 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek

Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 30x40 cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Warstwa zielona
1 szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy). Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.

Warstwa śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.

Warstwa trzecia
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia 17.05.2023 10:20
Szybkie, latwe a przede wszystkim pyszne
agnieszka214 14.11.2015 20:37
Ciacho mniam
monika141 10.11.2015 13:20
cała moja rodzina bardzo lubi to ciasto
VioletoweKucharzenie 10.11.2015 11:51
bardzo lubię shreka:-)
MAR3STA 10.11.2015 10:55
znakomite ciasto
slodkieniebo 10.11.2015 10:51
Zachęcam zrobić ciasto na najbliższy weekend :)
bietka 10.11.2015 06:31
Bardzo lubię to ciasto:)
jola91 09.11.2015 20:53
Apetycznie wygląda ;)
IKrakowianka 09.11.2015 18:14
bardzo lubię to ciasto
halina17 09.11.2015 17:13
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak