Ciasto Shrek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    400 ml
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • wrzątek

    3/4/ szklanki
  • Masa zielona

  • budyń śmietankowy

    3 opakowania
  • sok typu Kubuś

    900 ml
  • DODATKOWO:

  • biszkopty okrągłe

    2 paczuszki
  • wrzątek

    600 ml
  • galaretka zielona

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Shrek foto
Biszkopt szykujemy bardzo delikatnie z podanych składników. Następnie pieczemy go w temp. 160 stopni Celcjusza przez 30 min.
Krok 2 - Ciasto Shrek foto
Do miski wlewamy pól szklanki soku i wsypujemy do niego budyń. Resztę zielonego soku gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3 - Ciasto Shrek foto
Do wrzącego soku wlewamy mieszankę budyniową. Mieszamy wszystko gotując na wolnym ogniu drewnianą łyżką, aż uzyskamy gęsty budyń.
Krok 4 - Ciasto Shrek foto
Ciepłą zieloną masę wlewamy na biszkopt. Pamiętamy, że biszkopt ma być wystudzony!
Krok 5 - Ciasto Shrek foto
Na rozprowadzoną masę, układamy biszkopty. Układamy je bardzo blisko siebie!
Krok 6 - Ciasto Shrek foto
Śmietankę ubijamy na sztywną masę. W między czasie gotujemy galaretkę cytrynową lub agrestową.
Krok 7 - Ciasto Shrek foto
Do gęsto ubitej śmietanki wlewamy galaretkę. Pamiętamy o tym, że galaretka musi być chłodna!
Krok 8 - Ciasto Shrek foto
Utworzoną masę z śmietanki, wlewamy na biszkopty. Następnie równo rozsmarowujemy.
Krok 9 - Ciasto Shrek foto
Całe ciasto dajemy do lodówki na ok. 2 godziny aż masy stężeją. Po tym czasie szykujemy zieloną galaretkę i stężałą wlewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do lodówki i chłodzimy całą noc.
Krok 10 - Ciasto Shrek foto
Ciasto "Shrek" na pewno każdemu zasmakuje i to przy każdej okazji. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 09.02.2014 20:38
Dobre na lato.
sylwiusia055 06.01.2014 20:04
palce lizać
gusia1000 02.01.2014 21:45
Znane i dobre ciasto.
maciek7 29.12.2013 20:51
pyszne ciasto
Kuchenka 29.12.2013 20:28
pychotka ciacho
Dorota59 29.12.2013 20:27
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat