Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Shrek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt :
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 5 łyżek
olej roślinny 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat cytrynowy
budyń :
pysio zielony 1 l
budyń waniliowy 3 sztuki
Pianka: :
śnieżka 2 torebki po 200ml na mleku
galaretka agrestowa 1 sztuka
ciastka 2 opakowania
galaretka agrestowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek

Kroki postępowania

1
biszkopt:
jajka 5 sztuk
maka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 5 łyżek
olej roślinny 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat cytrynowy

Pieczemy biszkopt. Białka należy oddzielić od żółtek. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę.
Krok 1 - Ciasto Shrek foto
2
Pod koniec ubijania bialek do miseczki dodajemy cąly cukier, olej oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i porcjami dodajemy do miski, cały czas ubijając, ale już na małych obrotach. Mąki trzeba delikatnie wmieszać w ciasto.
Krok 2 - Ciasto Shrek foto
3
Blachę wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto. Ja wylałam je na dużą blachę, ale można na nie co mniejsza wtedy będzie wyższe. Pieczemy około 30 minut.
Krok 3 - Ciasto Shrek foto
4
budyń
Pysio zielony 1l
budyń waniliowy 3 sztuki

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. kiedy będzie zimne robimy budyń. Z soku odlewamy około 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim budynie. Reszytę soku należy zagotować, ale trzeba mieszać, bo lubi się przypalić. Na Pysiu gotujemy budyń i jeszcze gorący wylewamy na ciasto. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4 - Ciasto Shrek foto
5
pianka
śnieżka 2 torebki po 200ml na mleku
galaretka agrestowa 1 sztuka

Galaretkę rozrabiamy w mniejszej ilości wody. Odstawiamy, aby ostygła i nie co stężała. Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. kiedy będą ubite dodajemy tężejącą galaretką.
Krok 5 - Ciasto Shrek foto
6
Taką masę wylewamy na zielony budyń.
Krok 6 - Ciasto Shrek foto
7
Na wierzch śnieżkowej masy układamy ciastka.
Krok 7 - Ciasto Shrek foto
8
Całość zalewamy tężejącą już galaretką.
Krok 8 - Ciasto Shrek foto
9
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy całkowicie się zsiądzie.
Krok 9 - Ciasto Shrek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.02.2014 19:39
Znane i dobre ciasto.
miroslawa 08.10.2012 04:09
smaczne, proste i bardzo efektowne. ja robiłam troszkę w innej formie, gdzie cały shrek jest zielony
gosia1988 07.10.2012 16:06
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak