Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek
Kroki postępowania
jajka 5 sztuk
maka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 5 łyżek
olej roślinny 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat cytrynowy
Pieczemy biszkopt. Białka należy oddzielić od żółtek. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę.
Pysio zielony 1l
budyń waniliowy 3 sztuki
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. kiedy będzie zimne robimy budyń. Z soku odlewamy około 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim budynie. Reszytę soku należy zagotować, ale trzeba mieszać, bo lubi się przypalić. Na Pysiu gotujemy budyń i jeszcze gorący wylewamy na ciasto. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
śnieżka 2 torebki po 200ml na mleku
galaretka agrestowa 1 sztuka
Galaretkę rozrabiamy w mniejszej ilości wody. Odstawiamy, aby ostygła i nie co stężała. Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. kiedy będą ubite dodajemy tężejącą galaretką.