ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • sezam czarny

    1 szklanka
  • jajko

    3 L
  • ciastka

    15 sztuk amaretti (klasyczne)
  • migdały

    2 łyżki MIELONE
  • kakao

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • morwa biała

    1 garść
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • siemię lniane

    1 łyżka MIELONE ODTŁUSZCZONE

jogurtowa bita śmietana

  • śmietana 30%

    200 g
  • jogurt grecki

    200 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • ksylitol

    1,5 łyżki
  • aromat migdałowy

    kilka kropel
  • woda

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Czarny sezam zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Ciasteczka amaretti pokruszyć ręcznie. Migdały (lub jak u mnie gorzkie jądra pestek moreli) także zmielić w młynku do kawy. Wymieszać.
Krok 2 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Morwę białą zmielić w młynku (w razie braku można pominąć i dodać ksylitol lub cukier). Dodać do suchych składników razem z odtłuszczonym mielonym lnem i kakao.
Krok 3 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Krok 4 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem waniliowym i miodem na puszysto.
Krok 5 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając dolewać żółtka.
Krok 6 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Połączyć delikatnie masę z jaj i suche składniki.
Krok 7 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Formę koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia ( forma 17x17 cm). Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec 20 minut w 175 stopniach.
Krok 8 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie w szklance, a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Śmietanę ubić z ksylitolem. Płynną żelatynę wymieszać z jogurtem mikserem. Następnie połączyć tez mikserem jogurt ze śmietaną. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie.
Masę wylać na zimne ciasto. Wyrównać. Sztywnieje szybko, wystarczy 5 minut w lodówce.
Wyjąć ciasto z formy, odlepić papier i można kroić i podawać.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 21.03.2015 20:48
super jest to ciasto
Zdzisław 21.03.2015 20:40
takie słodkości bardzo lubię zjeść
wyattearp 21.03.2015 20:23
świetny smakołyk
Mniam 21.03.2015 19:52
Zapowiada się rewelacyjnie! Poproszę taki kawałeczek, bo strasznie jestem ciekawa smaku :)
agnieszka214 21.03.2015 19:25
musi byc bardzo smaczne
misia53 21.03.2015 19:18
bardzo ciekawe ciasto
luna76 21.03.2015 19:15
wyjątkowo apetyczne ciacho!!! :)
Stenka 21.03.2015 19:06
apetyczne ciacho
bertpvd 21.03.2015 18:59
zdecydowanie moje smaki :)
Anna169Hosz 21.03.2015 18:57
Cudne ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat