Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
sezam czarny
1 szklanka -
jajko
3 L -
ciastka
15 sztuk amaretti (klasyczne) -
migdały
2 łyżki MIELONE -
kakao
1 łyżeczka -
miód płynny
3 łyżki -
cukier waniliowy
1 łyżeczka -
morwa biała
1 garść -
sól
1/4 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1/3 łyżeczki -
siemię lniane
1 łyżka MIELONE ODTŁUSZCZONE
jogurtowa bita śmietana
-
śmietana 30%
200 g -
jogurt grecki
200 g -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki -
ksylitol
1,5 łyżki -
aromat migdałowy
kilka kropel -
woda
1/4 szklanki
Przepis i sposób przygotowania ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną
Kroki postępowania








Śmietanę ubić z ksylitolem. Płynną żelatynę wymieszać z jogurtem mikserem. Następnie połączyć tez mikserem jogurt ze śmietaną. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie.
Masę wylać na zimne ciasto. Wyrównać. Sztywnieje szybko, wystarczy 5 minut w lodówce.
Wyjąć ciasto z formy, odlepić papier i można kroić i podawać.
Smacznego.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)