Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

sezam czarny 1 szklanka
jajko 3 L
ciastka 15 sztuk amaretti (klasyczne)
migdały 2 łyżki MIELONE
kakao 1 łyżeczka
miód płynny 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
morwa biała 1 garść
sól 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka MIELONE ODTŁUSZCZONE

jogurtowa bita śmietana

śmietana 30% 200 g
jogurt grecki 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
ksylitol 1,5 łyżki
aromat migdałowy kilka kropel
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Czarny sezam zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Ciasteczka amaretti pokruszyć ręcznie. Migdały (lub jak u mnie gorzkie jądra pestek moreli) także zmielić w młynku do kawy. Wymieszać.
Krok 1 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
2
Morwę białą zmielić w młynku (w razie braku można pominąć i dodać ksylitol lub cukier). Dodać do suchych składników razem z odtłuszczonym mielonym lnem i kakao.
Krok 2 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Krok 3 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
4
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem waniliowym i miodem na puszysto.
Krok 4 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
5
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając dolewać żółtka.
Krok 5 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
6
Połączyć delikatnie masę z jaj i suche składniki.
Krok 6 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
7
Formę koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia ( forma 17x17 cm). Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec 20 minut w 175 stopniach.
Krok 7 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto
8
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie w szklance, a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Śmietanę ubić z ksylitolem. Płynną żelatynę wymieszać z jogurtem mikserem. Następnie połączyć tez mikserem jogurt ze śmietaną. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie.
Masę wylać na zimne ciasto. Wyrównać. Sztywnieje szybko, wystarczy 5 minut w lodówce.
Wyjąć ciasto z formy, odlepić papier i można kroić i podawać.
Smacznego.
Krok 8 - ciasto sezamowo migdałowe z jogurtową bitą śmietaną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 21.03.2015 20:48
super jest to ciasto
Zdzisław 21.03.2015 20:40
takie słodkości bardzo lubię zjeść
wyattearp 21.03.2015 20:23
świetny smakołyk
Mniam 21.03.2015 19:52
Zapowiada się rewelacyjnie! Poproszę taki kawałeczek, bo strasznie jestem ciekawa smaku :)
agnieszka214 21.03.2015 19:25
musi byc bardzo smaczne
misia53 21.03.2015 19:18
bardzo ciekawe ciasto
luna76 21.03.2015 19:15
wyjątkowo apetyczne ciacho!!! :)
Stenka 21.03.2015 19:06
apetyczne ciacho
bertpvd 21.03.2015 18:59
zdecydowanie moje smaki :)
Anna169Hosz 21.03.2015 18:57
Cudne ciasto!
IwonaDD 21.03.2015 18:29
prezentuje się pysznie !!!
cukiereczek 21.03.2015 18:14
WYJĄTKOWY PRZEPIS
ada.la 21.03.2015 17:43
wygląda na pyszne ciasto
gosia1988 21.03.2015 17:34
ale bym zjadła duży kawałek takiego ciasta :)
gosia561 21.03.2015 17:32
jogurtowe masy są super
Renata9 21.03.2015 17:17
Jakie pyszne ciacho, chętnie bym skosztowała kawałeczek, albo nawet dwa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak