Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-orzechowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ser 1 kg
cukier 3/4 szklanki
masło 125 g
jajko 6 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
orzechy zmielone 200 g
cukier 14 łyżek
margaryna 125 g
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
masło roślinne 375 g
orzechy zmielone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-orzechowe

Placek serowy
Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać ser i po żółtku na koniec dodać mąkę z proszkiem i pianę z białek delikatnie wymieszać. Piec 45min w temp. 180st

Placek orzechowy
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, orzechy, mąkę, proszek i roztopiony tłuszcz. Piec około 30min w temp 170st

Masa
Budyń ugotować według przepisu, do gorącego wsypać orzechy i zostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć na puszysty krem masło z 1/2 szklanki cukru pudru,cały czas ucierając dodawać ostudzony budyń.

Placek orzechowy przekroić wzdłuż. Na jednym rozsmarować 1/2 masy, przykryć plackiem serowym i posmarować resztą masy, na wierzch ciasto orzechowe na koniec polać polewą czekoladową .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.08.2012 13:08
połaczenie dwóch smaków jak najbardziej lubie .
ilka_86 07.03.2012 16:57
super ciasto
czekoladka_m 01.09.2011 13:08
bardzo lubię połączenie orzechów z serem:) Mmm...
Nina7 26.08.2011 15:20
Pysznie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak