Ciasto serowo-makowe z galaretką

Ciasto serowo-makowe z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • masło

    15 dag
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • ser biały

    70 dag (z wiaderka)
  • jajko

    4 szt
  • masło

    10 dag
  • cukier

    0,5 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki

Masa makowa

  • masa makowa

    1 puszka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • orzechy

    2 garści ( mieszanka)
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • białko

    2 szt
  • sól

    szczypta

Pozostałe

  • ananas w puszce

    1 puszka
  • galaretka

    2 opakowania
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto serowo-makowe z galaretką

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Masa makowa
Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.
Krok 3 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.
Krok 4 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Masa serowa
Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami.
Krok 5 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Następnie dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć masę makową, wyrównać.
Krok 7 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Krok 8 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia.
Krok 9 - Ciasto serowo-makowe z galaretką foto
Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

RenataZ-et 26.06.2017 09:36
bardzo lubię takie ciasta :)
Krystyna32 26.06.2017 08:23
pyszności :)
mirosława4 26.06.2017 07:50
zjadłabym kawałek
KORAL 26.06.2017 00:03
Pycha, kiedy mogę wpaść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat