Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
1,5 szklanki -
kakao
2 łyżki -
wiórki kokosowe
3 łyżki -
masło
15 dag -
śmietana
1 łyżka -
cukier puder
2 łyżki -
żółtko jajek
2 szt -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa serowa
-
ser biały
70 dag (z wiaderka) -
jajko
4 szt -
masło
10 dag -
cukier
0,5 szkl -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
skórka pomarańczowa kandyzowana
2 łyżki
Masa makowa
-
masa makowa
1 puszka -
skórka pomarańczowa kandyzowana
2 łyżki -
orzechy
2 garści ( mieszanka) -
aromat migdałowy
do smaku -
białko
2 szt -
sól
szczypta
Pozostałe
-
ananas w puszce
1 puszka -
galaretka
2 opakowania -
wiórki kokosowe
Przepis i sposób przygotowania Ciasto serowo-makowe z galaretką
Kroki postępowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.

Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.


Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami.





Komentarze (4)