Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowe "Łaciatek"

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 gram
jajko
cukier 100 gram
mąka 350 gram
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ser - masa 500 gram
masło (masa) 100 gram
mąka ziemniaczana-masa 1.5 łyżki
cukier (masa) 100-150 gram
jajko 4 (masa)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowe "Łaciatek"

Masa serowa: Ser wkładamy do wysokiego naczynia i ucieramy go mikserem. Dodajemy jajka, cukier, mąkę i masło i znów porządnie miksujemy, aż masa będzie jednolita.



Miękką margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy jajko i miksujemy.

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną dużą a jedną małą (na łatki, więc naprawdę niewiele nam będzie potrzeba). Wykładamy nim spód i boki tortownicy o śr. 24cm. Wcześniej należy tortownicę posmarować masłem i posypać mąką.

Ciasto, które odłożyliśmy na łatki wałkujemy dosyć cienko na stolnicy i nożem wykrajamy łaty w różnych rozmiarach.

Na ciasto wylewamy masę serową, układamy łatki i pieczemy w temp. 175 st około 45-50 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 18.02.2013 18:29
Bardzo fajne ciasto!
jolanta19 25.07.2012 18:22
super
Dorota76 25.07.2012 17:16
mniam
hahanka 25.07.2012 17:05
super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak