Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto seromak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kost.
żółtko jajek 2 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 szkl.
cukier 1/3 szkl.
budyń śmietankowy 1 szt.
masa
twaróg 3/4 kg.
margaryna 15 dkg.
cukier 1 szkl.
jajko 5 szt.
kasza manna 2 łyżki
masa
mak 25 dkg.
cukier 1 i 1/3 szkl.
mąka 4 łyżki
margaryna 15 dkg.
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy
miód pszczeli 1 łyżka
smalec 1 łyżka
bakalie
polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Porada

Można użyć masy makowej z puszki . Użyłam do masy serowej twarogu z wiaderka i było go 1 kg. dałam całe wiaderko . Bakalie dodać w/g uznania co kto lubi :)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto seromak

Najpierw zaparzyć mak wrzątkiem i odstawić do spęcznienia , zlać nadmiar wody i zemleć w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie . Zaparzyć także bakalie . Następnie przygotować ciasto do naczynia miksera włożyć margarynę i cukier ucierać do białości dodać żółtka oraz budyń , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksować aż wszystko się dokładnie połączy po czym wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Przygotować masę serową . Do naczynia włożyć margarynę wsypać cukier i ucierać do białości , dodając po 1 żółtku cały czas ucierając . Białka ubić na sztywną pianę . Jak żółtka się połączą z masą , dodać zmielony twaróg , budyń śmietankowy i kaszę manną miksując tak długo aż powstanie jednolita masa . Na koniec połączyć masę twarogową z ubitymi na sztywno białkami i wylać na wyłożone ciasto w blasze . Następnie przygotować masę makową . W naczyniu miksera utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę dodając po 1 żółtku a białka ubić na sztywno i odstawić . Jak masa się połączy dodać zmielony mak , proszek do pieczenia , aromat , przestudzony miód i smalec wcześniej rozpuszczony . Całość wymieszać tak aby składniki połączyły się w jedną całość na koniec dodać osączone bakalie oraz ubite białka delikatnie wymieszać i wylać na masę serową . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 1-1,2 godziny. Co jakiś czas doglądałam i zmniejszałam temperaturę o 10 st. aby się nie spalił . Ostatecznie piekłam w 140 st. Po wystygnięciu ciasto polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.02.2016 22:21
na pewno pysznie smakuje
gusia1000 12.02.2016 13:43
Lubie takie.
Maridka19 11.02.2016 21:41
Bardzo smacznie ciasto się prezentuje :)
Bernadeta1 11.02.2016 21:15
pychotka takie ciasto
Babeczka35 11.02.2016 17:56
Super ciasto.
halina17 11.02.2016 17:47
Smaczne ciasto.
Benita 11.02.2016 14:30
oj jak dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak