Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 łyzka
jajko 1 szt
jogurt naturalny 50 g
olej rzepakowy 1/3 szklanki
ser mascarpone 1 łyzka
śmietana 30% 1 łyzka
cukier puder 1 łyzka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
banan 1 szt
ryż ugotowany 50 g
sos owocowy (gęsty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami

Kroki postępowania

1
W misce mieszamy ze sobą składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
Krok 1 - Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami foto
2
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Banana dodajemy do mąki, dodajemy również ryż, śmietanę 18, jogurt i jajko.
Krok 2 - Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami foto
3
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać łyżką i przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Krok 3 - Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami foto
4
prawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest dobre. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami foto
5
Po ostygnięciu kroimy ciasto na pół i środek smarujemy konfiturą i składamy.
Krok 5 - Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami foto
6
Mascarpone mieszamy ze śmietaną i cukrem pudrem i przekładamy do małej miseczki. Do drugiej miseczki nakładamy sos owocowy. Ciasto podajemy z sosami.
Krok 6 - Ciasto ryżowe z konfiturą i sosami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 19.01.2013 16:29
Reniatka musisz spróbować
reniatka 18.01.2013 21:43
jeszcze nie jadlam takiego
Magula 18.01.2013 09:10
Oj było smaczne, aż się sama nie spodziewałam że takie dobre wyjdzie. I nikt z degustujących nie odgadł że w środku jest ryż
Ola1984 18.01.2013 08:18
Ale to musi być smaczne! :) Mniam.
Poison1988 18.01.2013 00:31
przepis godny przetestowania :)
Monika58 17.01.2013 23:25
pyszne
Adamorek 17.01.2013 22:50
ciekawe podanie
kasiaw 17.01.2013 22:15
musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak