Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto rulon z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60 dag
margaryna 1 szt
żółtko jajek 8 szt
drożdże 10 dag
cukier 3 łyżki
woda 1 szkl
mak
mak 60 dag
cukier 20 dag
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto rulon z makiem

Drożdże rozkruszyć z cukrem dodać3 łyżki letniej wody i odstawić na 30 minut. Żółtka roztrzepać z pozostałą wodą, wsypać mąkę, dodać margarynę oraz drożdże i wszystko dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Białka ubić z cukrem. Następnie dodać je do maku, dodać również olejek i wymieszać. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak, zwinąć je w rulon i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 45 minut w 180 stopni.Gotowy makowiec polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 05.10.2012 08:40
zjadło by się
Maniek2 29.09.2012 08:16
pycha
halina17 21.09.2012 13:47
Lubię ciasta z makiem, smaczne.
sara1 21.09.2012 11:45
apetyczny rulon

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak