Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka razowa
1,5 szklanki -
mąka pszenna
1 szklanka -
płatki owsiane
0,5 szklanki -
cukier
1 szklanka -
maślanka
1,5 szklanki -
jaja
4 duże -
kakao
3 łyżeczki -
czekolada gorzka
50 gram -
owoce
200 gram (około) -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy i wsypałam do miski. Dodałam mąkę razową pszenną, pszenną oraz z cukier, sodę, proszek do pieczenia i wymieszałam. Następnie maślankę, jaja i dokładnie zmiksowałam w malakserze. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam umyte owoce (maliny i czarne porzeczki). Do drugiej kakao i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i dokładnie połączyłam. Do formy keksowej (23cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami wlewałam naprzemiennie obie masy. Piekłam 1 godzinę w 175 stopniach. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze (30)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (20)