Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto raffaello

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 350 g
mleko 2,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
wiórki kokosowe 250 g
masło 200 g
malibu 5 łyżek

Porada

Malibu można zastąpić spirytusem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto raffaello

Do wysokiego naczynia wlewamy 0,5 szklanki mleka. Dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksujemy.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i wlewamy zmiksowane wcześniej składniki. Gotujemy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec wlewamy malibu i wsypujemy wiórki kokosowe.

Na dno foremki układamy papier do pieczenia. Wykładamy krakersami i przykrywamy warstwą kremu budyniowego. Nakładamy kolejną warstwę ciastek i kremu. Układamy znów krakersy, na wierzch rozprowadzamy krem i wygładzamy wierzch. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martynkacytrynka 03.11.2016 19:51
Uwielbiam!
Linka2107 24.10.2016 22:32
pychotka :)
Wacław 01.06.2016 12:27
moje smaki,pycha :-)
dodi 01.06.2016 11:55
bardzo apetyczne, mniam
Krzysztof15 01.06.2016 06:28
pyszne ciacho
KORAL 01.06.2016 06:03
Bardzo lubię...;)
Franciszek 01.06.2016 00:26
pyszne do kawy
gusia1000 01.06.2016 00:04
Znakomite ciasto.
MAR3STA 31.05.2016 22:25
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak