Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Rafałek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 1 paczka
herbatniki 1-2 paczki
mleko 1 litr
budyń śmietankowy 1
margaryna 1
cukier 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
aromat migdałowy
wiórki kokosowe 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rafałek

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli oraz aromatem.
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Krok 1 - Ciasto Rafałek foto
2
Wiórki zalewamy 2 szklankami mleka.
Odstawiamy na godzinę.
Gotujemy na małym ogniu,stale mieszając,studzimy i dodajemy do masy stale ucierając na przemian z budyniem.
Dodajemy rozpuszczoną,letnią żelatynę.
Do masy można również dodać 2-3 łyżki dobrego alkoholu,oczywiście w wersji dla dorosłych.
Krok 2 - Ciasto Rafałek foto
3
Blaszkę wykładamy krakersami,na to dajemy masę,potem wykładamy herbatniki i czynność powtarzamy.
Krok 3 - Ciasto Rafałek foto
4
Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami.
Wkładamy do lodówki.
Najlepiej na całą noc,aby ciastka dobrze namiękły.
Krok 4 - Ciasto Rafałek foto
5
Rafałek jest najlepszy na drugi dzień.
Krok 5 - Ciasto Rafałek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 05.01.2014 21:32
Z chęcią, bym schrupał :)
reniatka 26.06.2013 17:17
mniam wygląda pysznie
Krzysztof15 26.06.2013 16:12
lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak