Ciasto Rafaello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    6 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,1/2 łyzeczki
  • Krem:

  • mleko

    3 szklanki
  • margaryna

    250 gram
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • olejek waniliowy

    1 szt.
  • wiórki kokosowe

    200 gram
  • masło

    2 łyżki
  • olejek waniliowy

    1/2 szt.
  • masa

    Kokosowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Jajka z cukrem ubić na sztywną masę,proszek do pieczenia wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną.Stopniowo mąkę wsypywać do ubitych jajek,delikatnie mieszając łyżką.Na koniec dodać olej .Tak wyrobione ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40 minut.

KREM:
1, 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką i cukrem,wlewac na pozostałe gotujące sie 1,1/2 szklanki mleka.Masa szybko gęstnieje ,więc trzeba ciągle mieszać.Po wystudzeniu łączymy przy pomocy miksera z miękką margaryną i olejkiem.

MASA KOKOSOWA:
Wiórki kokosowe wsypujemy na roztopione masło,dodajemy olejek i mieszamy.

Wystudzony biszkopt kroimy na 2 części.Na pierwszą część nakładamy 3/4 kremu,przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Lekko dociskamy.
Następnie rozsmarowujemy pozostały krem i nakładamy zimną masę kokosową.

Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (64)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rutynka 21.08.2014 10:21
mmmm pysznosci
IZABELA29 04.07.2014 16:32
ale pyszności
anoosia 16.06.2014 13:41
super wygląda i pewnie super smakuje:)
misiaczek-30 02.05.2014 14:51
uwielbiam to ciasto ;)
mirosława4 06.04.2014 18:08
moje ulubione
Ada-Gaba 01.04.2014 18:53
zapowiada się przepyszne ciacho
IZABELA29 27.03.2014 11:32
delicje dla podniebienia
Kejti 08.03.2014 01:01
Świetnie się prezentuje :-)
erym 07.03.2014 09:12
kiedys sie skusze i zrobie!
caralajna 03.03.2014 20:30
przepadam za tym ciastem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat