Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Rafaello

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
śmietana 30% 500 mililitr
ser mascarpone 250 gram
cukier puder 3 łyżka
esencja waniliowa 2 łyżeczka
czekolada biała 150 gram
wiórki kokosowe 100 gram
masło 2 łyżka
cukier 2 łyżka
wiórki kokosowe 100 gram
jajko 6 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rafaello

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Krok 1 - Ciasto Rafaello foto
2
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto Rafaello foto
3
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników.
Krok 3 - Ciasto Rafaello foto
4
Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce. Smacznego!

Rady: Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego.
Krok 4 - Ciasto Rafaello foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 17.12.2014 08:24
pyszne ciasto, do tego szybkie w wykonaniu:)
ada.la 21.07.2014 22:04
wspaniałe ciasto
EmciaPichci 23.02.2014 10:01
moje ulubione ciasto!
IwonaDD 02.02.2014 12:48
pozeja smaku!
foczka-ks 15.11.2013 18:56
świetne ciacho
ao_12 10.11.2013 19:09
fajne ciacho :)
Małgorzata9 10.11.2013 18:22
rozkosz dla podniebienia
Kuchenka 10.11.2013 17:40
piękne zdjęcia
Monika58 10.11.2013 15:37
bardzo lekkie, smaczne
Agata3 10.11.2013 15:32
Bardzo dobre Rafaello ;)
Mniam 10.11.2013 14:32
Same pyszności-to co lubię.
ssylwiaa 10.11.2013 14:10
wspaniałe ciacho ;)
Ela_K 10.11.2013 13:53
wygląda smakowicie
Jadwiga/Jaga85 10.11.2013 13:38
Wygląda rewelacyjnie!!!!!
Pyszota 10.11.2013 13:30
Super przepis :)
w mojej kuchni 10.11.2013 13:14
smacznie się prezentuje i kusi do zjedzenia...
agnieszka214 10.11.2013 13:08
apetycznie wyglada
Sylwia26 10.11.2013 12:55
ale pyszności :)
Piotr-21 10.11.2013 12:47
palce lizać
Janina 10.11.2013 12:42
Świetne ciacho, zabieram do siebie;)
Barbara/zuza22_85 10.11.2013 12:41
pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak