Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rabarbarowo-wiśniowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 25 dkg
mąka ziemniaczana 10 dkg
cukier 20 dkg
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 25 dkg
rabarbar 3 łodygi
cukier puder do posypania
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowo-wiśniowe

Margarynę rozpuszczamy na ogniu i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Potem dodajemy żółtka i mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy po trochę margarynę wystudzoną i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.

Rabarbar kroimy na kawałeczki o długości 2 cm. Wiśnie odsączamy ze soku.
Rabarbar i wiśnie rozkładamy równomiernie na cieście i dajemy ciasto do piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 16.08.2013 09:57
napewno pyszne
pierniczkowo 21.06.2013 15:23
rewelacyjne :)
fotoviderek 13.06.2013 14:56
Ciasto wspaniałe :)
bietka 12.06.2013 21:31
TEtalicha nie ma sprawy, gdzie i kiedy ? hehe
TEtalicha 12.06.2013 18:06
ja mam kawkę, Ty masz ciasto... może się zmówimy hihihi, fajne ciasto
Megg 12.06.2013 17:43
super pyszne ciacho
bietka 12.06.2013 16:30
Iwona D wcale się nie dziwię, bo ciasto bardzo smaczne :)
IwonaDD 12.06.2013 16:29
jakie puszyste,aż mam na nie ochotę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak