Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat cytrynowy kilka kropli

Kruszonka

masło 10 dag
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Dodatkowo

rabarbar 5-6 łodyg
jabłko 1-2 sztuki
cukier 2 łyżki
kisiel truskawkowy 2 łyżeczki
cukier puder do posypania

Porada

Ciasto można piec z różnymi owocami, jednak w tym połączeniu jest przepyszne, a odrobina kisielu w owocach sprawia, że sok nie przedostaje się dalej. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką

Kroki postępowania

1
Jajka ubijam z cukrem dość długo na puszystą masę.
Krok 1 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto
2
Następnie dodaję przesiane obie mąki, proszek do pieczenia oraz aromat cytrynowy i dokładnie miksuję. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 36 x 25cm.
Krok 2 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto
3
Łodygi rabarbaru (najlepiej czerwonego) obieram i kroję na dość drobne kawałki, następnie dodaję do niego obrane i pokrojone jabłko, cukier oraz 2 łyżeczki kisielu, który pięknie wchłonie wszystkie soki z owoców.
Krok 3 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto
4
Wykładam rabarbar z jabłkiem na ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 4 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto
5
W miseczce mieszam i lekko zagniatam wszystkie składniki kruszonki.
Krok 5 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto
6
Rozsypuję kruszonkę na owoce i wstawiam ciasto do piekarnika na 45-50 min., temp. 170st. C.
Krok 6 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto
7
Po upieczeniu, ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem (tuż przed zjedzeniem).
Krok 7 - Ciasto rabarbarowo-jabłkowe z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 17.05.2015 13:53
pyszne ciacho :)
IKrakowianka 16.05.2015 21:12
uwielbiam takie ciasta
cooked 16.05.2015 20:43
świetne połączenie, super ciasto
miodunka 16.05.2015 20:23
proste i z rabarbarem bardzo lubię tego typu ciasta!!
berys18 16.05.2015 19:59
pyszne ciasto
Konczi 16.05.2015 18:59
takie właśnie lubię :)
IZABELA29 16.05.2015 18:23
pyszne ciasto
iziona 16.05.2015 18:20
Fajne i proste to ciasto :)
Krystyna32 16.05.2015 18:18
pyszne ciasto
Bernadeta1 16.05.2015 18:11
bardzo lubię takie ciasto
gosia1988 16.05.2015 18:05
smaczne ciasto
Zdzisław 16.05.2015 17:58
pyszne słodkości jak lubię
Grazyna0211 16.05.2015 16:05
fajne ciasto
inka2012 16.05.2015 15:28
smakowicie wygląda :)
mirosława4 16.05.2015 15:18
szybkie w przygotowaniu a jakie smaczne :)
Renata9 16.05.2015 15:13
Pyszne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak