Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 g
margaryna 100 g
żółtko jajek 3 szt
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 1,5 łyżki
drożdże 20 g

Kruszona

masło 50 g
cukier 0,5 szkl
mąka 0,5 szkl

Dodatkowo

rabarbar 300 g
powidła śliwkowe 0,5 słoiczka
cukier waniliowy 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej na stolnicę i połącz z margaryną. Dodaj żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką foto
2
Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkowuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
Krok 2 - Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką foto
3
Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3 - Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką foto
4
Ciasto na blaszce posmaruj powidłami śliwkowymi.
Krok 4 - Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką foto
5
Na cieście rozłóż rabarbar. Oprósz cukrem waniliowym.
Krok 5 - Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką foto
6
Wierzch ciasta posyp kruszonką. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6 - Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 20.06.2016 17:38
na pewno pyszne ;)
Alex_M 20.06.2016 11:28
pyszne ciacho :)
Krystyna32 20.06.2016 08:38
smaczne ciasto
Łukasz15 19.06.2016 23:54
Pyszne ciasto
MałaMi89 19.06.2016 23:51
Do popołudniowej kawki w sam raz :)
Stenka 19.06.2016 20:00
smaczne ciasto
mirosława4 19.06.2016 19:05
smaczne do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak