Ciasto rabarbarowe z budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczne ciasto z rabarbarem i budyniem. Połączenie kwaskowego rabarbaru i słodkiego budyniu to strzał w dziesiątkę, ciasto bardzo szybko zniknęło ze stołu nawet okruszka nie została.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto

  • mąka

    500 gramów
  • masło zimne

    200 gramów
  • mleko w proszku

    1.5 łyżeczek
  • cukier

    125 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana gęsta

    2 łyżki

składniki na masę rabarbarową

  • rabarbar

    500 gramów
  • cukier

    6 łyżek

składniki na masę budyniowa

  • budynie śmietnkowe

    2 opakowań
  • mleko

    1 litr
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki

dodatkowo;

  • cukier puder

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyścić ,pokroić na kawałki i zagotować z cukrem do momentu aż rabarbar puści sok.
Z mleka odlać szklankę rozmieszać w nim budynie razem z mąką ziemniaczaną i cukrem,resztę mleka zagotować.
Do gotującego mleka dodać rozmieszane budynie , gotować cały czas mieszając aż budyń zrobi się gładki i gęsty.
Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Składniki na ciast zagnieść na gładką jednolitą masę.
Uformować kulkę zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto podzielić na dwie części większą i mniejszą.
Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć większą część ciasta.
Ciasto oprószyć mąką i zapiec w średni nagrzanym piekarniku około 15 minut, wyjąć i wystudzić.
Ugotowany ,wystudzony budyń połączyć z rabarbarem .
Masę rozłożyć na wystudzonym podpieczonym cieście.
Na górę pokruszyć , mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 18:09
smaczne ciasto.
gosia56 03.06.2018 17:21
To my się wpraszamy na takie ciasto ;)Pozdrawiamy
katarzynka455 31.05.2018 12:14
Pyszne ciasto Bożenko:)
Bożena Matuszczyk 31.05.2018 14:24
Kasiu dziękuję serdecznie jest mi miło;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat