Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
mak 3/4 szkl (suchy)
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka

Biszkopt jasny

jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
olej 3 łyżki
mąka 2/3 szkl
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Mus rabarbarowy

rabarbar 1/2 kg
galaretka agrestowa 2 op
cukier 4 łyżki
woda 1/2 szkl

Masa kakaowa

mleko 400 ml
budyń śmietankowy 2 op
cukier 3 łyżki
masło 1 kostka
kakao 1,5 łyżki
spirytus 1 kieliszek

Dodatkowo

czekolada mleczna 1/2 tabliczki
biała czekolada 1/2 tabliczki
mleko 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie

Kroki postępowania

1
Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
Krok 1 - Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie foto
2
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie foto
3
Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Masa kakaowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram.
Krok 3 - Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie foto
4
Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny.
Krok 4 - Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie foto
5
Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe.
Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Krok 5 - Ciasto Rabarbarowe Oczarowanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 30.04.2016 12:59
czarujące :)
IKrakowianka 29.05.2015 09:57
bardzo apetyczne ciasto
Mama niejadka 29.05.2015 09:20
Pyszne ciasto
Krystyna32 29.05.2015 06:39
apetyczne ciasto
Iwusia 28.05.2015 23:34
oczarowało mnie
irenka 28.05.2015 22:30
na pewno przepyszne ciacho
Łukasz15 28.05.2015 22:23
Pyszne ciasto
Piter 31 28.05.2015 22:20
Pyszny deser.
Beatris 28.05.2015 22:19
Bardzo smakowite ciasto:)
magda1976 28.05.2015 21:49
Piękne ciasto i myślę, że pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak