Ciasto rabarbarowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • jajko

    1
  • żółtko jajek

    2
  • śmietana 18-procentowa

    200 g
  • masło

    100 g
  • puder

  • rabarbar

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1) Masło ubić na masę. Żółtka utrzeć z cukrem na parze.
2) Dodawać masło. Wymieszać.
3) Dodać proszek do pieczenia i jajko. Śmietanę wymieszać i dodać mąkę.
4) W razie potrzeby dodać mąkę, włożyć na godzinę do zamrażalnika.
5) W tym czasie na patelni podsmażyć z odrobiną masła i cukru rabarbar(ilość zależy od Ciebie).
6) Część ciasta (2/3) rozłożyć na blasze i podpiec w 180 stopniach do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
7) Od rabarbaru odsączyć sok i rozprowadzić na cieście.
8) 1/3 ciasta zetrzeć na owocach i podpiec jeszcze 15-20 minut w tej samej temperaturze.
9) Wyjąć i po wystygnięciu posypać pudrem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 10.04.2013 10:33
lubię takie ciasto
aguus 17.05.2011 12:20
Ale pyszności!!
1j1o1l1a1 16.05.2011 23:28
sezon rabarbarowy w pełni więc ciasto z rabarbarem...dobra rzecz:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat