Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Pychotka"
Do przesianej mąki dodać masło i proszek do pieczenia, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 równe części, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.. Po upieczeniu placki wystudzić.
Ugotować krem budyniowy i wystudzić. Po wystudzeniu kremu, utrzeć go z masłem.
Gotowe placki, przełożyć masą kremową. Schłodzić w lodówce.