Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto puszek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
BIAŁAK 2 szt
śmietana 500 ml
cukier puder 10 dag
galaretka agrestowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto puszek

Białka ubić na sztywno ,wsypać cukier i ubijać.
Dodawać po jednym żółtku ubijając.
Wsypać make i proszek do pieczenia i wymieszać. piec ok 40 minut w temp 180*c.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 min. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem oraz białka z solą na puszyste masy. Łączymy je delikatnie. Dodajemy żelatynę. Wylewamy na biszkopt . Ostawiamy do ściśnięcia.Na wierzch wlewamy rozpuszczoną (tak jak na opakowaniu) tężejącą zieloną galaretkę i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.02.2013 06:48
bardzo apetyczne
Beatris 07.02.2013 00:40
Pół litra śmietany i tak dużo masy Ci wyszło?
sara1 06.02.2013 11:01
świetne,takie lekkie ciasto
Ania28 06.02.2013 10:10
pyszna klasyka
Ania28 06.02.2013 10:10
pyszna klasyka
Cukiereczek13 06.02.2013 10:09
wyglada bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak