Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 duże
cukier kryształ 4 łyżki
budyń waniliowy 1 op.
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka kukurydziana 3 łyżki
olej rzepakowy 1,5 łyżki
jabłka winne 2-3
cukier waniliowy 2 op.

Porada

W zależności od stopnia wypieczenia powstaje ciasto podobne konsystencją do ciasta biszkoptowego lub półkruchego. Zazwyczaj brzegi są lekko chrupiące, natomiast środek miękki od jabłek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki, dodać 2 op. cukru waniliowego i wymieszać. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można je dosłodzić do smaku.
Krok 1 - Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami foto
2
Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę i na koniec miksowania dodać sodę. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem budyniowym i wymieszać łyżką. W trakcie mieszania dolać olej.
Krok 2 - Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami foto
3
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować dno i brzegi olejem. Wyłożyć ciasto, którego konsystencja powinna być na tyle gęsta, aby się prawie nie rozlewało samodzielnie po blaszce - rozprowadzić łyżką w miarę równą warstwę.
Krok 3 - Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami foto
4
Przygotowane jabłka lekko odcisnąć z wytworzonego soku (jeśli był to gatunek bardzo soczysty np. cortland) - łyżką układać na cieście kupki jabłek.
Krok 4 - Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami foto
5
Piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170*C z termoobiegiem, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyjąć ciasto z foremki i odkleić papier od brzegów, aby w trakcie stygnięcia mogło spokojnie odparować.
Krok 5 - Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami foto
6
Ostudzone ciasto pokroić w kawałki i posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Ciasto pszenno-kukurydziane z tartymi jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 24.10.2014 16:18
To bardzo szybkie i łatwe ciacho :) Smakuje również podobnie do szarlotki :)
V_kuchareczka 18.10.2014 18:49
musi być pyszne
Wiktoria29 18.10.2014 15:42
fajny pomysł na "szarlotkę" inaczej
mysza75 18.10.2014 12:30
pyszne ciacho z jabłuszkami
Zdzisław 18.10.2014 12:16
dla mnie smaczny deser
gosia56 18.10.2014 12:04
na pewno pyszne ciasto;)
IwonaDD 18.10.2014 11:27
śliczny ma kolor
Krystyna32 18.10.2014 11:27
pychotka :)
Ali 18.10.2014 09:50
Wygląda pysznie, zjadłbym :)
Renata22 17.10.2014 21:37
brzmi ciekawie!
Ania96 17.10.2014 21:29
dodaję do ulubionych,bo na pewno jest pyszne :)
IKrakowianka 17.10.2014 21:05
świetne ciasto
Renata9 17.10.2014 20:15
smaczne ciacho
mirosława4 17.10.2014 19:55
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak