Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przkładane musem jabłkowo-śmietanowym
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodajemy do nich żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, wykładamy do natłuszczonej formy, najlepiej do tej samej w której piekliśmy ciasto francuskie, albo tej samej wielkości.
Pieczemy 20 min w temperaturze 190 stopni, studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Mus jabłkowy mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą skórkę z limonki. Do masy dolewamy - cały czas mieszając- rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Na dno formy układamy ciasto biszkoptowe, na nie wykładamy tężejącą masę i przykrywamy upieczonym ciastem francuskim. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.
Orzeźwiające i lekkie ciasto!