Ciasto przekładaniec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    800 gramów
  • cukier

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • miód

    15 gramów
  • margaryna

    1 kostka
  • jaja

    3 sztuki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • kasza manna

    7 łyżek
  • śmietana

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • mleko

    8 łyżek
  • mleko

    0,5 litra
  • margaryna

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę, cukier (1 szklanka), cukier waniliowy, miód, mleko (8 łyżek), łyżkę śmietany, kostkę margaryny, 3 całe jajka i 2 żółtka, sodę oczyszczoną zagnieść na ciasto. Włożyć do folii i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę. Piec 10 min (z termoobiegiem 7-8), w 170 stopniach.

Przyrządzanie kremu:
0,5 litra mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy 1 szklankę cukru i kaszę mannę (błyskawiczną gotujemy 5 minut). Ostudzić ugotowaną kaszę.

Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny (musi być chłodna, żeby krem się nie zważył). Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy kremem i na koniec polewamy polewą czekoladową (najlepiej własnej roboty).

Gorąco polecam ten przepis.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 03.12.2012 06:10
super
Ewelina47 18.10.2012 20:59
pychotka
kasiaw 18.07.2012 11:17
super aż ślinka cieknie
Krystyna32 30.06.2012 11:27
super
Norgiusz 22.04.2012 07:49
pysznie wyglada
barbara11561 16.04.2012 08:55
pysznie wygląda:)
m1monika 25.03.2012 17:48
po wyglądzie widać, że smaczne!!!
Elżbieta17 03.02.2012 16:08
pyszna ciasto:)
Renata22 12.01.2012 22:42
jak ładnie wyglada
halina17 26.12.2011 18:48
Z dzieciństwa pamiętam to ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat