Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładaniec
Ciasto:
Mąkę, cukier (1 szklanka), cukier waniliowy, miód, mleko (8 łyżek), łyżkę śmietany, kostkę margaryny, 3 całe jajka i 2 żółtka, sodę oczyszczoną zagnieść na ciasto. Włożyć do folii i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę. Piec 10 min (z termoobiegiem 7-8), w 170 stopniach.
Przyrządzanie kremu:
0,5 litra mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy 1 szklankę cukru i kaszę mannę (błyskawiczną gotujemy 5 minut). Ostudzić ugotowaną kaszę.
Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny (musi być chłodna, żeby krem się nie zważył). Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy kremem i na koniec polewamy polewą czekoladową (najlepiej własnej roboty).
Gorąco polecam ten przepis.