Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
margaryna
1,5 szt -
cukier puder
1,5 szkl -
jajko
6 szt -
proszek do pieczenia
3 lyzeczki -
mąka pszenna
3 szkl
Masa budyniowa
-
mąka pszenna
3 lyzki -
mąka ziemniaczana
3 lyzki -
margaryna
1 szt -
cukier
3 lyzki -
mleko
0,5 litra
Warstwa wiśniowa
-
wiśnie
1,5 kg -
cukier
do smaku -
galaretka wiśniowa
3 szt
Przepis i sposób przygotowania Ciasto przekładane z wiśniami
Masa budyniowa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy obydwie mąki. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy w garnku z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy mąki i gotujemy mieszając ciągle aby zgęstniał krem. Studzimy.
Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym budyniem.
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, do utartej dodawać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki w foremce 25/36 jeden około 20 minut, w 180 stopniach.
Przełożenie: Ciasto- wiśnie, gdy będą tężeć- ciasto- krem- ciasto- polewa
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się