Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane z wiśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1,5 szt
cukier puder 1,5 szkl
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 3 lyzeczki
mąka pszenna 3 szkl

Masa budyniowa

mąka pszenna 3 lyzki
mąka ziemniaczana 3 lyzki
margaryna 1 szt
cukier 3 lyzki
mleko 0,5 litra

Warstwa wiśniowa

wiśnie 1,5 kg
cukier do smaku
galaretka wiśniowa 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane z wiśniami

Warstwa wiśniowa: Wiśnie smażymy w garnku. Gdy będą już dość rozpadnięte dajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Masa budyniowa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy obydwie mąki. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy w garnku z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy mąki i gotujemy mieszając ciągle aby zgęstniał krem. Studzimy.
Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym budyniem.
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, do utartej dodawać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki w foremce 25/36 jeden około 20 minut, w 180 stopniach.
Przełożenie: Ciasto- wiśnie, gdy będą tężeć- ciasto- krem- ciasto- polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.06.2017 10:50
smaczne ciasto
Babeczka35 29.06.2017 22:36
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak