Ciasto przekładane z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    1,5 szt
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • jajka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    3 lyzeczki
  • mąka pszenna

    3 szkl

Masa budyniowa

  • mąka pszenna

    3 lyzki
  • mąka ziemniaczana

    3 lyzki
  • margaryna

    1 szt
  • cukier

    3 lyzki
  • mleko

    0,5 litra

Warstwa wiśniowa

  • wiśnie

    1,5 kg
  • cukier

    do smaku
  • galaretka wiśniowa

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warstwa wiśniowa: Wiśnie smażymy w garnku. Gdy będą już dość rozpadnięte dajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Masa budyniowa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy obydwie mąki. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy w garnku z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy mąki i gotujemy mieszając ciągle aby zgęstniał krem. Studzimy.
Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym budyniem.
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, do utartej dodawać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki w foremce 25/36 jeden około 20 minut, w 180 stopniach.
Przełożenie: Ciasto- wiśnie, gdy będą tężeć- ciasto- krem- ciasto- polewa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.06.2017 10:50
smaczne ciasto
Babeczka35 29.06.2017 22:36
Pyszne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat