Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane masą z kaszy mannej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
miód płynny 3 łyżki
masło 17 dag
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa

mleko 2% 1 litr
kasza manna 1 szklanka
masło 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 1 słoik

Porada

Ciasto jest dobre do jedzenia na drugi dzień albo przynajmniej po kilku godzinach, ponieważ musi zmięknąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane masą z kaszy mannej

Ciasto: Wszystkie składniki należy zagnieść i uformować jedną kulę z ciasta. Dobrze jest je schłodzić w lodówce przez mniej więcej godzinę. Następnie trzeba podzielić je na 4 części i każdą cienko rozwałkować po czym piec przez 15 min w 180 stopniach do zrumienienia. Ważne, aby blaszki były jednej wielkości i uważajcie przy wykładaniu bo placki są kruche.
Masa: Mleko podgrzewamy i gotujemy standardowo grysik. Odstawiamy do ostudzenia. Jak ostygnie ubijamy masło stopniowo dodając przestudzoną kaszę mannę i cukier puder. Ubijamy do momentu uzyskania jednolitej masy, bez wyczuwalnych ziarenek cukru.
Ostatnim etapem jest przekładanie:
placek - masa grysikowa - placek - powidła - placek - masa grysikowa - placek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak