Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane
Składniki:
2 szkl.cukru
2 margaryny
12 jaj
10 dkg.kakao
2 łyżeczki proszku
2 szkl.maki tortowej
duży cukier waniliowy
Wykonanie:
Ucieramy najpierw cukier z 2 margarynami i dajemy same żółtka .Ucieramy prawie 30 min.Nastepnie kakao po trochu ,make z proszkiem i ubijamy razem . Z białek ubić piane i bardzo delikatnie i łyżka drewniana i w jedna stronę wymieszać. Wygląda dziwnie jak ścięte ,ale jak się wymiesza z białkiem jest ok.
Nastepnie upiec z tej masy 6 cienkich placków (ok 1 cm. ).Blaszka 25 x35).ok 20 min.
Masa:
pól litra mleka
3 łyżki cukru
mały budyń śmietankowy
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
margaryna do masy
Wykonanie:
Szklankę mleka zagotować .W drugiej rozrobić wszystkie składniki i zalać na gotujące się mleko ,Ugotowana masę ostudzić ,Utrzeć margarynę i dodawać po trochu masy. Przełożyć placki ,nie nasączać ich. .Na wierzch można dać biała polewę Jest pulchniutki i pyszny .Można dać do ciasta olejek arakowy lub rumowy. Aby go przełożyć trzeba upiec placki dzień wcześniej.