Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane

Ciasto czekoladowe

Składniki:

2 szkl.cukru
2 margaryny
12 jaj
10 dkg.kakao
2 łyżeczki proszku
2 szkl.maki tortowej
duży cukier waniliowy

Wykonanie:

Ucieramy najpierw cukier z 2 margarynami i dajemy same żółtka .Ucieramy prawie 30 min.Nastepnie kakao po trochu ,make z proszkiem i ubijamy razem . Z białek ubić piane i bardzo delikatnie i łyżka drewniana i w jedna stronę wymieszać. Wygląda dziwnie jak ścięte ,ale jak się wymiesza z białkiem jest ok.
Nastepnie upiec z tej masy 6 cienkich placków (ok 1 cm. ).Blaszka 25 x35).ok 20 min.

Masa:

pól litra mleka
3 łyżki cukru
mały budyń śmietankowy
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
margaryna do masy

Wykonanie:

Szklankę mleka zagotować .W drugiej rozrobić wszystkie składniki i zalać na gotujące się mleko ,Ugotowana masę ostudzić ,Utrzeć margarynę i dodawać po trochu masy. Przełożyć placki ,nie nasączać ich. .Na wierzch można dać biała polewę Jest pulchniutki i pyszny .Można dać do ciasta olejek arakowy lub rumowy. Aby go przełożyć trzeba upiec placki dzień wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 04.01.2012 18:21
dobre
mala2021 01.12.2011 10:07
kawa i kawałek takiego ciasta... rewelacja
tomek18 22.09.2011 07:10
chętnie zjadłbym,muszę spróbować
kusza23 18.10.2010 13:14
Wygłąda super- chyba spróbuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak