Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto prince-polo

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
białko 5 szt
cukier kryształ 20 dag
rodzynki 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
starte ciastko prince-polo 10 dag
mąka krupczatka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
margaryna 1 kostka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto prince-polo

Upiec biszkopt (przepis podstawowy podałam w innym przepisie). Ciasto bakaliowe: Ubić pianę z białek razem z cukrem. Dodać rodzynki, kokos, orzechy, ciastko, mąkę krupczatkę z proszkiem. Wymieszać i upiec placek. Masa: Z mleka, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Tj. odlać pół szklanki mleka - rozmieszać w nim mąki z cukrem. Resztę mleka zagotować. Dodać wymieszane składniki. Zagotować. Wystudzić. Następnie utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać do tego budyń. Biszkopt przekroić na połowę. Na pierwszą część dodać połowę masy, przykryć ciastem bakaliowym, na to wyłożyć resztę masy i przykryć biszkoptem. Polać polewą. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.01.2012 09:14
mniam
freekate 05.01.2012 08:55
dzięki za odpowiedź, ja już planuję że spróbuję tej masy z Twojego przepisu... ta ciekawość :D
senninha 04.01.2012 19:40
chociaż robiłam taki budyń domowy z jajkiem, ale to był smakowy budyń i trochę inny - miał wyjść rzadszy, bo nie miksowało się go masłem. wydaje mi się, że był bardziej... elastyczny :) ale taki budyń do masy do ciasta zawsze robię bez jajka i chyba spróbuję z... :)
senninha 04.01.2012 19:40
chociaż robiłam taki budyń domowy z jajkiem, ale to był smakowy budyń i trochę inny - miał wyjść rzadszy, bo nie miksowało się go masłem. wydaje mi się, że był bardziej... elastyczny :) ale taki budyń do masy do ciasta zawsze robię bez jajka i chyba spróbuję z... :)
senninha 04.01.2012 19:23
Przyznam się, że zawsze tak robię, więc sama nie wiem czy się czymś różni :) spróbuję zrobić z jajkiem i zobaczę :)
freekate 04.01.2012 19:07
Fajne, ale mam pytanie jeśli można: w każdym znanym mi przepisie na domowy budyń są jajka lub żółtka, tutaj nie. Czy masa taka różni się czymś od tego co znam? Smakiem, konsystencją, właściwościami przy ubijaniu kremu później? Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak