Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Prince Polo

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 5 jaj
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 lyżeczki
cukier 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki

wkładka orzechowa

białko 6 sztuk
cukier puder 15 dag
baton 3 sztuki PRINCE POLO
orzechy 20 dag
wiórki kokosowe 10 dag
sól 1 szczypta

KREM

żółtko jajek 6 sztuk
mąka pszenna 2 łyżka
mąka ziemniaczana 2 lyzka
mleko 2 szklanki
cukier 4 łyżki
biała czekolada 0,5 tabliczki
czekolada gorzka 0,5 tabliczki
baton 3 PRINCE POLO
margaryna 250 g
budyń waniliowy 1 opakowanie

POLEWA

margaryna 2 lyżki
woda 2 lyżki
cukier 2 lyżki
kakao 2 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Prince Polo

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka ubić, dodać stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać stopniowo żółtka i miksować do połączenia. Powoli wsypywać przesiane mąki, mieszać za pomocą drewnianej łyżki. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec 30 min 180*C do suchego patyczka
Krok 1 - Ciasto Prince Polo foto
2
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywno. Dodać pokrojone drobno orzechy, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Krok 2 - Ciasto Prince Polo foto
3
batoniki pokroić w kostkę, dodać do ubitych białek, wymieszać,
Krok 3 - Ciasto Prince Polo foto
4
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 min 180*C. do zrumienienia.
Krok 4 - Ciasto Prince Polo foto
5
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać jajka,mąki oraz budyń. Wlać mieszankę jajeczną do gotującego się mleka, gotować aż zacznie gęstnieć. Wystudzić. Margarynę utrzeć do miękkości, następnie dodawać stopniowo zimny budyń,miksować na najwyższych obrotach. Na końcu dodać pokrojone na małe kawałki białą i gorzką czekoladę oraz batoniki prince polo- batoniki można pominąć. Wymieszać dokładnie łyżką.
Krok 5 - Ciasto Prince Polo foto
6
Biszkopt przekroić na pół.
Spód ciasta nasączyć,
wyłożyć połowę masy,
przykryć wkładką orzechową,
wyłożyć drugą część masy,
Przykryć biszkoptem,
nasączyć, polać polewą czekoladową
Krok 6 - Ciasto Prince Polo foto
7
Wszystkie składniki polewy przełożyć do garnka, mieszać do połączenia, doprowadzić do wrzenia, wystudzić, polać ciasto..


Smacznego :)
Krok 7 - Ciasto Prince Polo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ivy 23.12.2023 13:33
Biszkopt.. Porażka Na 5 jajek tyle mąki? Zaufałam niestety
asiatok 10.11.2016 23:22
znakomitości!
dodi 10.11.2016 21:56
pyszne ciaqcho
Ilona_eS 10.11.2016 17:01
na pewno :)
norweska20 09.11.2016 23:44
to musi być smaczne
Wacław 09.11.2016 22:03
wspaniałe ciacho :-)
agnieszka214 09.11.2016 18:49
Same pyszności
anka1988 09.11.2016 17:43
lubię prince polo to i ciasto na pewno by mi posmakowało
Wiktoria29 09.11.2016 16:00
bardzo apetyczne
Janina 09.11.2016 15:57
Pyszności;))
ania2610 09.11.2016 15:43
super ciacho!
Bernadeta1 09.11.2016 14:48
bardzo smaczne ciasto
molanka 09.11.2016 14:30
świetny deser
RenataZ-et 09.11.2016 13:23
super wypiek!
adelajda 09.11.2016 12:33
fajne ciacho :)
Krzysztof15 09.11.2016 12:00
pyszne ciacho
sezamek 09.11.2016 11:31
pyszności :)
Wafelek2601 09.11.2016 11:25
Super jest takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak