ciasto prawdziwie kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • miąższ kokosa

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • aromat kokosowy

  • Krem:

  • mleko kokosowe

    250 ml
  • miąższ kokosa

    1 szklanka
  • cukier

    2-3 łyżki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • DODATKOWO:

  • biała czekolada

    50 gram
  • miąższ kokosa

    dekoracja
  • Syrop:

    100 kokosowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje na małą formę okrągłą o średnicy 17-18 cm.
Orzech kokosowy przebić (jedno z trzech miejsc na otwór jest zawsze do przebicia ostrym narzędziem) i odlać wodę do szklanki. Owinąć ręcznikiem i mocno uderzyć młotkiem aż pęknie. Wydobyć miąższ za pomocą noża, odciąć brązową skórkę. Miąższ opłukać i rozdrobnić w malakserze. Część zetrzeć na grubych oczkach do dekoracji.

Ciasto. Mąkę wsypać do robota, dodać jajo, cukier, sól, proszek, aromat i 1 szklankę startego miąższu kokosa. Zmiksować składniki na gęste ciasto. Wyłożyć formę i piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia.

Czekoladę białą stopić w kąpieli wodnej lub na parze i posmarować ciasto z wierzchu nie wyciągając z formy.

W garnku doprowadzić do wrzenia mleko kokosowe z miąższem kokosa, dodać cukier i syrop barmański kokosowy lub aromat kokosowy. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i dodać do gorącego mleka, rozpuścić. Po przestygnięciu wylać na zastygniętą czekoladę na cieście.
Wstawić do lodówki gdy zacznie zastygać posypać startym na grubych oczkach kokosem. Wstawić na parę godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 10.10.2013 21:25
ale musi być pyszne, za sam kokos je polubiłam
Wafelek2601 14.09.2013 09:17
Przepyszne ciasto
olkaaa 27.07.2013 09:24
muszę koniecznie zrobić
Krystyna32 27.07.2013 07:36
pyszne ciasto
IZABELA29 03.07.2013 10:34
uwielbiam ciasta z kokosem
ben-ka 03.07.2013 10:03
prezentuje się wyśmienicie.
Agnieszka-87-25 13.06.2013 07:51
pyszne musi być to nie to co wiórki kokosowe prawdziwego kokosa nic nie zastąpi
Motorek 06.06.2013 10:08
super ciacho
Ewelina38 22.05.2013 11:43
uwielbiam kokos, więc dla mnie ciasto jest idealne :)
ONY_za_kare 03.05.2013 14:46
ale to musi być pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat