Przepis i sposób przygotowania na: ciasto prawdziwie kokosowe
Orzech kokosowy przebić (jedno z trzech miejsc na otwór jest zawsze do przebicia ostrym narzędziem) i odlać wodę do szklanki. Owinąć ręcznikiem i mocno uderzyć młotkiem aż pęknie. Wydobyć miąższ za pomocą noża, odciąć brązową skórkę. Miąższ opłukać i rozdrobnić w malakserze. Część zetrzeć na grubych oczkach do dekoracji.
Ciasto. Mąkę wsypać do robota, dodać jajo, cukier, sól, proszek, aromat i 1 szklankę startego miąższu kokosa. Zmiksować składniki na gęste ciasto. Wyłożyć formę i piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia.
Czekoladę białą stopić w kąpieli wodnej lub na parze i posmarować ciasto z wierzchu nie wyciągając z formy.
W garnku doprowadzić do wrzenia mleko kokosowe z miąższem kokosa, dodać cukier i syrop barmański kokosowy lub aromat kokosowy. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i dodać do gorącego mleka, rozpuścić. Po przestygnięciu wylać na zastygniętą czekoladę na cieście.
Wstawić do lodówki gdy zacznie zastygać posypać startym na grubych oczkach kokosem. Wstawić na parę godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego.