Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto półkruche z jabłkami

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
jajko 2 sztuka
margaryna 150 gram
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
jabłka 4 sztuka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto półkruche z jabłkami

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z częścią cukru.Margarynę dodać do mąki i posiekać nożem.
Jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy roztrzepać do jednolitej konsystencji.
Roztrzepane jajka dodać do mąki i margaryny, jednocześnie ugniatając ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę. Ciasto wyrobić i ułożyć w kulę. Przeciąć na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Nakłuć kilkukrotnie widelcem. Pokrojone i oczyszczone jabłka poukładać gęsto na cieście zostawiając ok. centymetr od brzegów. Drugą porcję ciasta rozwałkować i przykryć owoce, szczelnie zlepiając brzegi z ciastem na spodzie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 35 min. do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 19.02.2014 07:51
oj zjadłabym ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak