Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto półkruche z jabłkami
Jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy roztrzepać do jednolitej konsystencji.
Roztrzepane jajka dodać do mąki i margaryny, jednocześnie ugniatając ciasto. Stopniowo dodawać śmietanę. Ciasto wyrobić i ułożyć w kulę. Przeciąć na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Nakłuć kilkukrotnie widelcem. Pokrojone i oczyszczone jabłka poukładać gęsto na cieście zostawiając ok. centymetr od brzegów. Drugą porcję ciasta rozwałkować i przykryć owoce, szczelnie zlepiając brzegi z ciastem na spodzie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 35 min. do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.