Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pólkruche z dzemem morelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
tłuszcz 15 dag
jajko 2 sztuka
cukier puder 10 dag
śmietana 5-6 łyżki
proszek spulchniający 1 paczka
margaryna do formy 2 dag
dżem morelowy 30 dag
wanilia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pólkruche z dzemem morelowym

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtk, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto ma 2 częsci .Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć słuchdzić , posmarować marmoladą- dzemem maorelowym. Resztę ciasta wywałkować , przenieść na wałku , nakryć placek posmarowany marmoladą. Brzegi ciasta zlepić przyciskając palcemi i nakłuc w wielu miejscach. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 16.05.2012 12:10
uwielbiam morelowy smak
berys18 18.02.2012 09:30
fajny placuszek
kate.500 05.01.2012 08:12
smacznosc
ankaryba 30.10.2011 22:14
pyszne
Lidia6 30.09.2011 12:43
pycha
suzana 21.09.2011 16:58
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak